Çocuk Edebiyatı: Her eve lazım bir büyülü parmak
Suç davranışları hadsizce artıyor, ormanlar ateşe veriliyor, hayvanlar avlanıyor, başkanınız fena halde canınızı sıkıyor (sınıf başkanınız tabii ki), büyükleriniz hem size hem birbirlerine kötü davranıyor, kısaca engelleyemediğiniz zorbalıklar depara kalkmış üstünüze mi geliyor? O zaman her gece uyumadan önce büyülü bir parmağınız olduğunu hayal edin. Ona ne yapması gerektiğini bile söylemeye zahmet etmiyorsunuz. Güçleniyor, titreşiyor ve havaya kalkıyor: Bum! Bunun için duyarlı bir çocuk kalbi yeterli. Uğranılan haksızlık ve kötülük her ne olursa olsun, en adil ve ibret verici olan cezayı siz göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleştiriveriyor bu büyülü parmak.
İşte böyle bir kitap Büyülü Parmak. Ödüllü Charlie’nin Çikolata Fabrikası (izlemek istersen fantastik ögelerle dolu bir filmi de var), Charlie’nin Büyük Cam Asansörü, Matilda ve Dev Şeftali gibi çok sevilen kitapların yazarı Roald Dahl, bir de Büyülü Parmak’tan bahsetmesin mi! Onun dünyasında sıkıcı kurallar yok ve her şey her şeyle yer değiştirebiliyor. Daima sıcacık bir tebessümle son bulan, bir çocuğun içinde olmaktan büyük mutluluk duyacağı gizemli kitapları var onun. Her şey her şeyle yer değiştiriyor demiştik değil mi? Büyülü Parmak‘ta da sekiz yaşındaki bir kızın kızgın parmağı sayesinde, avcıyla avladığı hayvanlar yer değiştiriyor. Sadece kendilerini düşünen acımasız, kötü kalpli insanlar da iyi kalpli insanlara dönüşüyor ayrıca.
Günün sonunda derin bir oh çekilen bu kısacık hikâyede Roald Dahl yeni bir şey söylemiyor ama teklifindeki muzırlık, içinizdeki yaramazı kikir kikir güldürmeye ve sizi neşelendirmeye yetecek. Biraz gevşeyip rahatladıktan sonra siz de çözüm odaklı muzır sihirbazlıklar yapıyor olabilirsiniz, kim bilir? Böyle bir çocuk tanıyorum.
Avcı Gregg ailesinin başına gelenleri yaşamadan da iyi birer insan olmak mümkün mü peki? Sen ne diyorsun? Bir ipucu daha vereyim: Bu kitap, içimizde bir kötülük varsa, sadece ve sadece kendimizi diğer canlıların yerine koymayı deneyerek onu evcilleştirebileceğimizi öğütlüyor. Buna empati deniyor. (Ve evet, empatiyle birçok şey mümkün.) Kötülüğünü evcilleştirip onunla yeteri kadar ilgilenmeyi ihmal etmezsen, renkli kelebeklere dönüşüp uçtuğunu bile görebilirisin. Ama yine de kim bilir; bazı yetişkin, inatçı kötülüklerin son bulması için her eve bir büyülü parmak gerekir.
Gülsüm Güller
Yorumlar
Yorum Gönder